Why, oh why?

Mulet, regn och en alldeles härlig sommar! Sitter med bakverk upp till knäna, de går till försäljning under klimatlägret utanför Göteborg i helgen. Kom och ät, workshopa och häng!

Efter lägret ska jag föreläsa för Ung Vänster om dotterbolaget. Rekar därför runt på nätet om kollektivet, om serievärlden. Läser lite Elvis och Rocky. Tänker att dessa serier av och om miserabla självömkande män (ofta brottandes med sin oduglighet, manlighet och med “kvinnors bojor”), av någon konstig anledning, fast de bygger på en mycket tunnelseende hej-visst-suger-det-att-vara-jag-igenkänningshumor, riktar sig till “hela Sverige”. Med enformiga könsroller, tråkiga sexberättelser och platta resonemang. Vem bryr sig?

Rocky blir dumpad av en tjej, tar sig in i hennes mejl, upptäcker att hon är intresserad av en ny kille och utbrister SLAMPA! – end of den seriestrippen. Realtioner är svåra. Svartsjuka, avundsjuka och otillit är ämnen vi alla kan relatera till. Men Rockys enkelspåriga hjärna och otrevliga närhet till att kalla sitt ex för lösdriven kvinna (som om det vore något dåligt!), tror jag inte alls är allmänt uppskattad. Jag tror tvärtom att Martin Kellermans humor provocerar och äcklar mer än den underhåller.

Elvis är ytterligare en man med yttepytte små problem. Som ser sig själv som ständigt orättvist behandlad, framförall av sin flickvän. När hon å ena sidan vill att han ska diska (vara mjuk) och å andra sidan tycker bad guy Russel Crowe är het, får han nog och tänker: “Vad fan föddes man inte som taliban för? Då hade jag aldrig behövt ta sån här skit. Eller det får de kanske – vad fan vet jag. Men de har åtminstone grejerna att spränga sig själva i luften med när de inte pallar mer.” Vem tycker det über-stereotypt grundade skämtet var roligt, räck upp en hand! Nej, just det, det var visst ingen som skrattade. Hör jag vi-riktigt-svenska-och-sekulariserade-män-är-bättre-än-talibanmän-dravlet en gång till går ingen säker.

Och ändå! Ändå syns just de här serierna i hela Sverige! Gaaaah!!!! Ska luska ut varför. Vet någon varför?

Här är en serie jag ritade i våras. Den heter No Borders! Klicka på bilderna:


Hjärta och smärta //Ellen

Advertisements

Leave a comment

Filed under Filosoferande, Serier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s